Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

Protipovodňové opatrenia II

Publikované : 2018-05-31 08:56:47
Kategórie : Kvalita vôd, povodne

Pokračovanie z minula ...

 

Prírode blízke protipovodňové opatrenia

Zahŕňajú v sebe širokú škálu možností a typov využitia územia. Mnoho rôznych opatrení môže pôsobiť ako prírode blízke a tým podporovať zadržiavanie vody v povodí  a posilňovať prirodzené funkcie povodia. Zoznam opatrení predstavuje komplexnú, ale nie normatívne širokú škálu opatrení a to v oblasti: 

• Poľnohospodárstva

• Lesného hospodárstva

• Vodohospodárstva

• Urbanizmu

Obr.: Prírode blízke opatrenie - Odsadenie povodňovej hrádze od východného brehu Labe u Lenzen v Braniborsku, rok 2010. V sedemkilometrovom úseku Labe bola stará hrádza, tesne prisadená k rieke (vpravo), nahradená hrádzou novou, vzdialenou od rieky až 1,3 km. Nová hrádza je spoľahlivejšie dimenzovaná a postavená. Priestor medzi riekou a novou hrádzou bol ponechaný pre labské rozlivy ako prírodný polder. V miestach ťažby zeminy na novú hrádzu sú dnes biotopné tône (zdroj: http://strednicechy.ochranaprirody.cz)

 

Medzi prírode blízke opatrenia v ploche povodia partia najmä protierózne opatrenia. Tieto majú za cieľ zníženie vodnej erózie, ale v neposlednom rade aj poskytnúť zadržiavanie vody a spomaľovať povrchový odtok zvýšením retenčnej schopnosti krajiny. Patria sem: protierózne agrotechnické opatrenia – vhodná orba, vhodné pestovanie plodín; protierózne organizačné opatrenia – zatrávnenie svahov ornej pôdy a protierózne biotechnické opatrenia – návrh protieróznych nádrží, vsakovacie pásy.

 

Obr.: Správne polohové rozloženie kultúr so zreteľom na reliéf terénu (zdroj: https://www.svf.tuke.sk/wp-content/uploads/2014/09/pedologia_protierozne_opatrenia_cast2.pdf)

 

Prírode blízke opatrenia na vodných tokoch riešia protipovodňovú ochranu na vodných tokoch a taktiež ich nivách. Jedným zo základných princípov tohto typu opatrení je spomalenie odtoku povodňových vôd a využitie voľných retenčných kapacít potočných a riečnych nív v nezastavaných územiach. Neoddeliteľnou charakteristikou prírode blízkych protipovodňových opatrení je okrem dosiahnutia protipovodňového účinku aj udržanie dobrého ekologického stavu vodných tokov a nív alebo jeho zlepšenie. Tieto opatrenia sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Prírode blízke opatrenia samé o sebe však nestačia k zaisteniu protipovodňovej ochrany. Môžu ale byť nezanedbateľným prínosom. V praxi nie je správne presadzovať iba prírode blízke opatrenia alebo iba technické. V každej konkrétnej situácií je potrebné hľadať ich čo najlepšie kombinácie.

Obr.: Efekt plošného splachu v hornej časti svahu (zdroj: http://www.fyzickageografia.sk/geovedy/texty/stankoviansky.pdf)

V nezastavaných nivách je základným typom prírode blízkych opatrení komplexná revitalizácia koryta vodného toku a oživenie prirodzených hydrologických funkcií riečnych a potočných nív do voľnej inundácie, ich spomalenie a opätovné uvoľnenie pri poklese povodňovej vlny. V územiach s trvalou zástavbou je úpravou koryta a zrýchlením odtoku zabezpečený protipovodňový účinok.

Revitalizácia korýt vodných tokov a niv

Technické úpravy zbavovali koryta a nivy členitosti a ich účelom spravidla bolo vodu z krajiny čo najrýchlejšie odvádzať. Cieľom revitalizácie je naopak obnovenie členitosti vodného prostredia a jeho schopností vodu držať. Základnou revitalizačnou úlohou je vytvorenie koryta, ktoré je oproti obvyklému upravenému korytu členitejšie. Revitalizované koryto má z pravidla menšiu kapacitu a menšiu hĺbku.

Obr.: Niva dolného toku rieky Morava (zdroj: http://slovakia.panda.org , Tomas Hulik / WWF)

Klasický prípad je, keď pred revitalizáciou existuje priame koryto, neprirodzene zahĺbené a opevnené plnými alebo polovegetačnými tvárnicami. Kapacita takého koryta bola v poľnohospodárskej krajine navrhovaná na dvojročnú až päťročnú vodu. Hodnotná revitalizácia ich nahradzuje korytom, ktorého stopa je prirodzené zvlnená, priečny profil podstatne plytký a členitý tak, že dno a brehy koryta tvorí zemina a kamenivo. Pozdĺžny sklon je menší a pozdĺžny profil je členený na striedajúce sa pasáže menšieho a väčšieho sklonu.

Smery revitalizácie môžu vychádzať z rôznych predstáv. Hľadanie teoretického prírodného vzoru, estetické vnímanie riek a potokov, rybárske záujmy, ochrana flóry a fauny, snaha dosahovať racionálne opísateľné revitalizačné efekty vo vodohospodárske oblasti. Tieto postupy by sa mali vzájomne dopĺňať a kontrolovať.

Obr.: Prírode blízka revitalizácia pôvodne kanálovitého koryta rieky na tvarovo členitejšie brehy (zdroj: http://strednicechy.ochranaprirody.cz/pece-o-vodni-rezim-krajiny/revitalizace-vodnich-toku/revitalizace-v-zahranici/)

Hlavné efekty revitalizácie koryta:

• Zväčšenie omočeného, respektíve biologicky aktívneho koryta,

• Posilnenie stability koryta,

• Predĺžená doba priebehu korytom,

• Zväčšenie aktuálnej zásoby vody v koryte,

• Zväčšenie zásoby vody v nivách,

• Tlmenie priebehu veľkých vôd,

• Posilnenie členitosti koryta z hľadiska oživenia,

• Zlepšenie migračnej priepustnosti koryta,

• Nahradenie degradovaných povrchov biologický a krajine hodnotnejšími povrchmi,

• Zlepšenie samočistiacej schopnosti a dočisťovania vody,

• Estetika koryta a nív.

 

Pokračovanie nabudúce ...

 

Matej Pollák.

Privlac.sk

Zdroj:

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment