Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

Zľavnené produkty

Protipovodňové opatrenia I

Publikované : 2018-05-08 12:01:25
Kategórie : Kvalita vôd, povodne

Súčasná antropogénna činnosť významne prispieva k narušeniu krehkého systému hydrologického režimu. To ma za následok vznik povodní v čase väčších úhrnov zrážok, prípadne v čase topenia snehu, ako aj počas jarných a letných búrok. Prvými údajmi o veľkých povodniach na našom území v dávnej minulosti sú len odkazom napríklad kulminačných hladín na zachovaných budovách alebo zmienkach v archívnych dokumentoch. Najstaršie stopy o povodniach na našom najväčšom toku Dunaj sú z roku 1012, no aj ostatné územie Slovenska bolo postihované povodňami a to v povodiach Hrona a jeho prítokov, Popradu a Dunajca, či východoslovenských riek ako Laborec, Topľa, Latorica. Mnoho hydrológov preferuje namiesto budovania opatrení, ktoré odvádzajú vodu z krajiny, výstavbu konštrukcií, ktoré pomáhajú vodu zadržať.

Medzi tieto opatrenia na ochranu pred povodňami patria tzv. opatrenia prírode blízke, ako aj opatrenia technické.

Podľa Zákona č. 7/2010 Z. z. o ochrane pred povodňami sú protipovodňové opatrenia a ich realizácia definované ako: „Opatrenia na ochranu pred povodňami sa vykonávajú preventívne, v čase nebezpečenstva povodne, počas povodne a po povodni. Každý je povinný vykonať opatrenia umožňujúce plynulý a neškodný odtok vody na pozemkoch, stavbách, objektoch a zariadeniach, ktoré má vo vlastníctve, v správe alebo v užívaní.“

Obr.: Rozvodnený tok rieky Hornád, Košice 2010 (zdroj: https://www.webnoviny.sk)

Existuje veľký počet protipovodňových opatrení a pre lepšiu priehľadnosť ich delíme z viacerých hľadísk. Európska únia vo svojich dokumentoch uvádza rozdelenie protipovodňových opatrení podľa účelu. Celkovú efektivitu a funkčnosť výsledných opatrení dosiahneme len ich vzájomnou previazanosťou a kombináciou (prevencia, ochrana a pripravenosť).

  • Prevencia – ide o prevenciu škôd vhodnými stavbami, stavba prispôsobenými riziku povodní, efektívnym využitím územia, vhodnými poľnohospodárskymi a lesnými praktikami. Vhodným východiskom dosiahnutia preventívnych opatrení je využitie podkladov ako sú mapy a plány inundačných území. Pomocou nich sa môže zaistiť optimálna dispozícia nových stavieb, ktorá vedie k zníženiu rizika zaplavenia v prípade povodní. Zákon o povodniach hovorí o inundačnom území ako o území priľahlom k vodnému toku, ktoré je počas povodne zvyčajne zaplavované vodou vyliatou z koryta a vymedzuje ho záplavová čiara.

Obr.: Mapa inundačného územia v oblasti obce Ždaňa pri Košiciach (zdroj: http://www.zdana.sk)

  • Ochrana - je zameraná na využitie štruktúrnych aj neštruktúrnych ochranných opatrení pred povodňami a k redukcií pravdepodobnosti záplav. Jednou z možností je vybudovanie ochranných hrádzi pozdĺž vodného toku. 

Obr.: Výstavba protipovodňovej ochrannej hrádze pozdĺž toku rieky Hornád v Košiciach (zdroj: http://www.kosice-estranky.sk)

  • Pripravenosť – patrí sem oboznámenie populácie s nutnosťou opatrenia pred rizikom povodní a vhodným správaním v čase ohrozenia. Opatrenia, ktoré si žiadajú občiansku pripravenosť, môžu byť napríklad miestny rozhlas, sirény a taktiež webové stránky s informáciami.

 

Typy protipovodňových opatrení podľa ich konštrukčnej podstaty.

  

Obr.: Schéma rozdelenia protipovodňových opatrení podľa ich konštrukčnej podstaty

Z hľadiska konštrukčnej podstaty radíme opatrenia na – netechnické, ide najmä o vymedzenie inundačného územia a jeho zaistenie z právneho hľadiska; vytvorenie systému varovných signálov a predpovedné systémy; ako aj edukáciu populácie k zodpovednému sa chovaniu v rizikových situáciách.

Ďalšou kategóriou sú technické opatrenia proti účinkom vody, ktoré následne rozlišujeme podľa typu povodia:

  • v plošnom povodí - sú nimi hlavne regulácia činností poľnohospodárstva v ploche povodia a výstavba retenčných a protieróznych opatrení.
  • na vodných tokoch - retenčné priestory v údolných nádržiach, retenčné priestory v poldroch, ochranné hrádze, sprietočnenie koryta vodného toku, redukcia bočnej aj hĺbkovej erózie a čírenie a údržba korýt.

Obr.: Polder Svacenický Jarok (zdroj: https://www.vodotika.sk)

 

Pokračovanie nabudúce ....

  

Matej Pollák.

Privlac.sk

Zdroj:

  • https://www.tuke.sk/
  • http://www.cs-povodne.eu/Protipovodnova-ochrana-a-povodne/Protipovodnova-opatreni
  • http://nwrm.eu/measures-catalogue
  • https://sk.wikipedia.org
  • Lechman Matúš: Prírode blízke a technické protipovodňové opatrenia; Stavebná Fakulta, Ústav Enviromentálneho Inžinierstva; Technická Univerzita v Košiciach; Košice 2017
  • Rehánková, M.: Modelovanie kvality vody na vodnom toku, Technická Univerzita v Košiciach, Stavebná Fakulta, Košice 2013
  • Ondrejka Harbuľáková, V. et al. Assessment of Water Quality of Bukovec Reservoir Using Statistical Methods, In: Public recreation and landscape protection - hand in hand, 2012, Brno: Mendelova Univerzita v Brně, p. 37-41.
  • Ondrejka Harbuľáková, V. et al. Assessment of Selected Pollutants Concentrations in Bukovec Reservoir, Journal of Landscape Management. Vol. 3, no. 1 (2012), p. 7-13.

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment