Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

Zľavnené produkty

Prívlačové zahájenie 2018

Publikované : 2018-06-26 23:28:39
Kategórie : Rybársky blog

Tento rok som 16. júna ukončil vzťah trvajúci 20 rokov. 20 rokov silných citových vzplanutí, emočných vypätí, rozhádaní sa, krásnych uzmierení. 20 rokov krásnych spomienok. Ukončil som to náhle, rázne, tvrdo, jednostranne, bez záujmu o reakciu. Tak po chrapúnsky. Nebudem klamať, bol za tým niekto iný. Dokonca ich bolo viac. Poď s nami, povedali, bude zábava. Tak som šiel.

Každý rok už 20 sezón zahajujem 16. júna lovom boleňov. Ružín, Tepla voda, laborecké splavy, Bodrog, Výpusť, Domaša. Bolene sú po dobe hájenia odpočinuté, moje obľúbené povrchovky ešte nemajú okukané, takže sa niekedy aj celkom zadarí. Ale tento rok sa prejavil zhubný vplyv partie. Prvý krát po 20 rokoch som dal boleňom košom a s ostatnými šiel z člnov loviť "zubáče a sumce". Budeš celý deň naháňať bolene a dáš s biedou 2 pädesiatky. Poď s nami, nachytáme kopu 70tnikov zubáčov a metrové sumce. Kto by odolal?

Chalani na mieste činu boli už deň vopred, takže na vode operovali už od 4:00 hod. Ja som z lenivého plemena, tak som si dohodol, že ma naberú na brehu okolo 7:00. Ale zle sa spalo a tak som sa motal okolo vody už o hodinu skôr. Vedľa tzv. utečeneckého tábora bola plytká zátoka, tak reku skúsim, či predsa len nejaký ten boleň sa neukáže. Neukázal. Za celú rannú hodinu ani jedno jediné zalovenie. Nebolo to zase úplne márne, povrchovku mi atakovali šťučky, jedna asi 70cm dlhá, úspešne.

V dohodnutý čas sa na brehu objavil Pace, nalodil som sa a vyrazili sme. Prišlo ďalšie sklamanie dňa. Spolčenie Paťovho motora o sile 5hp a mojich 100+kg dopadlo katastrofálne. Najprv som si myslel, že Pace ide len opatrne, aby fidristom Šanimu a Bobovi nepoplašil pleskáča, či čo to tam naháňali. Za bojkou sa však situácia nezmenila, opýtal som sa, Pace potvrdil, že je to maximum, čo to dá a opovržlivo sa pozrel na moje brucho. Po značnom čase sme došli na flek, kde to malo brať, ale nebralo. Pace začal vysokou frekvenciou stláčať nejaký gombík na sonare, ktorý nám mal odhaliť podstatu problému, ale sonar odolal Pacovmu hackovaniu a tvrdohlavo ukazoval niečo, čomu sme nerozumeli. Tak sme sa rozhodli, že sa budeme orientovať v priestore úplne inak a začali sme pátrať po Koláčovej lodi, aby sme sa na nich zavesili, pretože Koláč vie ovládať sonar. Zbadali sme ich v pohybe, našťastie smerom k nám, neviem, ako by sme ich inak naháňali. Koláč solidárne spomalil, no napriek tomu sme sa za nimi iba vliekli. K dokonalosti obrazu chýbal iba hustý dym, vychádzajúci z motora. Pár miest, kopa hodov, iba Marki tvrdil, že mal záber, ale nikto mu neveril. Od ďalšieho potupného presunu som ušetrený, na vode sa objavil šíp pána O., štvornožky som doň preliezol a vyrazili sme. Pace začal kričať, že ako sa mu ide zrazu dobre, ale ku koncu vety sme ho stratili z dosluchu a po 30 sekundách aj z obrazu. Pán O. ovládal sonar, aký nemá ani americká armáda, mal databázu top flekov, čln s motorom, ktorému nevadili stokiloví ľudia, desiatky udíc a tisícky nástrah. Ukázalo sa to ako veľmi rozumná investícia, za svoju snahu a úsilie bol odmenený jedným podseknutým sumčím dorastencom. Ja som bol tradične bez záberu. Vrcholom dňa bolo, keď sme na jednom fleku stretli Paca. Rozhodol sa, že ušetrí celé štvrťdeci benzínu a k nám dovesluje. Po pár minútach marného hrabania vody, kedy sa nepohol ani o centimeter, prišiel na to, že nevytiahol kotvu. Nie že by nás to prekvapilo.

Zubaté šťučie, zubáčie a sumčie papule sú určite príťažlivejšie, ako chudák holoďasný boleň. Nechal som som oklamať ich pozlátkom, mámivým zvodom a prchavým záujmom. Verím však, že mi to bolene odpustia, že som ich takto opustil a dovolia, aby som svoju 21 sezónu zahájil opäť s nimi.

David 

Privlac.sk

Fotogaléria k článku. /poznámky redakcie/

 Obr.: Boleň ulovený na jednu z autorových TOP obľúbených nástrah.

 Obr.: Úspech Davidovej nástrahy potvrdený aj pri love ďalších predátorov.

Obr.: Člen výpravy Laci a jeho šťuka.

Obr.: Dokonca aj vytúžený "vlk" sa objavil.

Obr.: Pozor na miestnych pokútnych predajcov rýb pochybnej kvality a pôvodu! 

Obr.: Subjektívne, najkrajšia fotka výpravy /no ako už tradične, nebolo veľmi z čoho vyberať/.

Obr.: Kapitán Pace

Obr.: Organizátori výpravy Laci & Koláč

Obr.: ... a odchod domov ...

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment