Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

Zľavnené produkty

Lov pstruhov na malých potokoch

Publikované : 2018-04-22 20:42:07
Kategórie : Rybársky blog

Tohtoročné pstruhové zahájenie vychádzajúce na pondelok som kvôli povinnostiam odložil až na nasledujúci víkend. Plánovaná rybačka sa zároveň spojila s celovíkendovým pobytom na chate, ktorá je situovaná pri jednom zo pstruhových potokov košickej organizácie. Plán bol prioritne chodiť na rieku Hornád a v prípade záujmu trochu zmapovať aj potok.

Je sobota dopoludnie, aktivita rýb na Hornáde bola podľa môjho očakávania po 5tich dňoch rybárskeho tlaku veľmi biedna. Zopár vymodlených pstruhov v oblasti s „chyť a pusť“ režimom nás nepresvedčilo pokračovať v činnosti a už vôbec nie navštíviť aj „chyť a nepusť“ sektory, aj keď to pôvodne bolo v pláne za účelom spestrenia jedálnička. Tieto sú samozrejme pod oveľa väčším rybárskym tlakom, nemalo by zmysel tam strácať čas. Hornád v období po zahájení nie je bohviečo, zaujímavý začína byť až koncom Mája, keď návštevnosť výrazne opadne, ryby sa ukľudnia, rozplávajú, aj voda je teplejšia.

Rieku sme opúšťali s konštatovaním, že už jej dáme tento víkend pokoj. V hre pre prípadných dobrodruhov ostal blízky potôčik, ktorý sľuboval predieranie sa hustým porastom, chôdzu v rozblatenom teréne a možno aj nejaké tie kliešte, tohto roku výrazne premnožené. S vyhliadkami slušných úlovkov to bolo ešte skeptickejšie. Napriek tomu som sa poobede vydal na prieskum, ostatní rezignovali, bol som vyzbrojený kratším prútom, ľahším navijakom, vo vaku pár nástrah, voda, repelent.

Výprava to bola zaujímavá, lov v takýchto stiesnených mikro podmienkach má svoje špecifiká, v môj neprospech hral fakt, že na úvod sezóny som nebol „rozhádzaný“ a množstvo hodov končilo tam kde nemalo, čo má následne zásadný vplyv na množstvo úlovkov. Rybár tu nedostáva druhú šancu, úspech je zväčša kombináciou lovcovho mačacieho pohybu a jedného hodu presného na centimetre. Ak to nie je zrealizované správne, je stratou času ostávať na danom mieste, pstruh už nereaguje, treba sa preto presunúť ďalej a pokúsiť sa o to znovu.

Čo sa samotných úlovkov týka, úspešný som rozhodne nebol, asi len 5-6 pstrúžikov, max do 23cm. Pripisujem to môjmu neohrabanému pohybu a katastrofálnym hodom. Trochu ma prekvapila neprítomnosť rýb na niektorých veľmi sľubných miestach, kde by v lete určite boli. Asi treba vyčkať na vyššiu teplotu vody.

Terén ako som spomenul nebol najpriaznivejší, asi aj vďaka tomu som tam v priebehu pár hodín nestretol ani živú dušu. Snáď jediným negatívom pri takýchto experimentálnych rybačkách je, že sa lovec nemôže veľmi spoľahnúť na získanie koristi a musí si ju zadovážiť civilizovanejším spôsobom.

Maťo.

Privlac.sk

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment