Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

Prívlačové preteky Slávia - Pobedim Jar 2018

Publikované : 2018-05-10 16:49:58
Kategórie : Rybárske preteky

Keď vidím na displeji telefónu, že mi volá Jaro, tak sú jasné dve veci, bude sa pretekať v love duhákov a bude sa dobre jesť. Veľmi rád by som napísal, že som v obidvoch disciplínach rovnako dobrý, ale nebola by to pravda. Jedna výrazne prevyšuje druhú. Stačí, keď sa postavím na váhu a číslo, ktoré z toho vznikne porovnám s počtom víťazných pohárov na poličke. Ale ja nemám poličku na poháre, nie je dôvod. Takže je jasné, že jesť mi chutí a že rád, aj keď nie veľmi úspešne, pretekám. Aj v jari 2018 som sa rozhodol zodvihnúť rukavicu a pokúsil sa urobiť niečo s touto nevyrovnanou bilanciou.

Po príchode do Pobedíma som sa zvítal so slávistami a vyžreboval. A nasledovala prvá dilema, isť si chystať udice alebo si dať raňajky. Klobáska príjemne rozvoniavala, ale čo, udice počkajú. Chytám Béčko, takže v kľude zvládnem aj raňajky, aj prípravu udíc a ešte aj chvíľu sledovať pretekárov z Áčka na trati. Sledujem veľa vzduchom chladených plandaviek, nejaké rotačky a pár gúm. Nejaké ryby som videl vytiahnuť a asi 80% z nich bolo práve na gumku. Že by som porušil svoje pravidlo o začínaní každého preteku s rotačkou?

Začalo moje prvé kolo. Stalo sa neuveriteľné a fakt som nezačal rotačkou. Začal som s pupou bielej farby na ľahkej hlave. Záber prišiel relatívne rýchlo ale zásek išiel do prázdna. Druhý záber, zásek sedel, krátke zdolávanie a mal som prvú rybu. O nástrahu vzápätí prichádzam, zistil som, že na dne je spústa konárov. Mám ešte naviazanú udičku s ľahučkým jiggom, nymfou a 0,08 silonom, ktorú zvyknem používať v závere pretekov. Nechce sa mi strácaťčas viazaním utrhnutej, tak ide do akcie táto. Po chvíľke lovu prichádza záber a nastáva situácia, ktorá, keď som dobre počítal sa zopakuje ešte 7x. Záber, nechám, nech sa to rozbehne, až mi vytrháva udicu z ruky a zasekávam doprázdna. Našťastie som opäť utrhol a bol nútený už isť preväzovať. Jig s väčším hákom a bilancia sa vyrovnala, na jeden zásek doprázdna pripadal jeden zásek do hmoty. Bonusové ryby so značkou sa mi úspešne vyhýbali, takže zdolávanie ani na ľahkej zostave nebol problém.

Takže 5. Ako v škole. Za výkon by som si také ohodnotenie zaslúžil, mohol som chytiť 10 alebo 15 alebo možno aj 100 :-). No nič, idem sa najesť. 4 krajce chleba a tanier polievky relatívne krátko po raňajšej klobáse predstavovali výzvu, ale zvládol som to bravúrne, úplne bez najmenšieho zaváhania. Nezávislý pozorovateľ by zatlieskal.

Ačko ešte chytá, tak sa idem pozrieť ako to ide na hrádzi, kde mam ďalší štand presne uprostred. Pretekár na mojom mieste 0, napravo naľavo tiež samé 0, prvá ryba je až pod stromom, o 4 fleky ďalej. Bude to očistec. Prvý hod, pupa končí na dne v konároch, takže začiatok ako z veľkej knihy. Železo nefunguje veľmi nikomu, mám naviazanú iba nymfu na ľahkej hlave, lenže čo s ňou v 4 metrovej vode. Tak som to nahodil, najďalej, ako to išlo a veľmi, veľmi trpezlivo sledoval, ako klesá. Trvalo to desiatky sekúnd, kým som klesol až na dno, ale veď sa nikam neponáhľam a aspoň žalúdok mal čas spracovávať prijaté. Pomalé poťukávanie nymfy okolo dna bolo neočakávane prerušené jemným záberom. Doľahla na mňa váha okamihu a myslel som na to, že to je možno jediný kontakt s rybou za celé kolo, tak by bolo nanajvýš vhodné to nepokašlať. Jemné ťukanie prešlo do plynulého ťahu a tak som zasekol. Chvíľa zdolávania, roztrasený podberák a mám bod. Paráda. Týmto spôsobom som chytal až do konca kola, vyprovokoval som ešte 6 rýb k záberu a 4 úspešne premenil. 5 rýb celkom, okolo mňa samé 0, akurát pri rohoch po rybe, po dvoch.

Sedím v bufete a predo mnou sú horalka a liter kofoly. S prehľadom.

Obr.: Autor článku zdolávajúc pstruha v zápale boja počas prívlačových pretekov Slávia - Pobedím

3. kolo, flek mám oproti depu. Pár záberov, 3 ryby som zdolal.

Išiel som sa pozrieť, ako sa darí Ačku na mojom poslednom mieste. Bol to roh v hornej časti, kde sa doteraz pochytalo najviac rýb, asi každý na tom mieste urobil prvé miesto v kole. Tak si, reku, aspoň dobre zachytám. Pretekár predo mnou sa s tým veľmi nepáral, oranžový twister na asi 5gr hlave, hodil a ťahal. Podarilo sa mu chytiť 13 rýb. Nechcel som vymýšľať teplú vodu, prehľadal som krabicu, najťažší jig som našiel 2,5gr, ten naviazal, napichol oranžovú nymfu a čakal na začiatok kola. V tom mi za chrbtom zaznie spiklenecký šepot Stana Petríčka, si na tom dobre, nepokaz to kolo a vyhráš. Myslel to, duša zlatá, dobre, ale na mňa padla celá váha sveta, ruky sa roztriasli, silony potrhali, háčiky otupili. Takže žiadne kľudné ťahanie nymfy, tá sa bude triasť ako osika. Štart, hod, rovnomerné ťahanie, žiadne kung-fu s nymfou. Hneď záber, prvá ryba padla, ale ďalšie už boli úspešnejšie, v relatívne krátkom čase som mal 5 kúskov. Medzi tým sa mi za chrbtom zhromaždila skupinka asi 8 pretekárov z Ačka a začali dávať dobré rady a komentovať. To ako chytáš? Prečo si nahodil práve tam? To máš čo za jig? Neťahaj tak! Ja na tvojom mieste .... Neskoro si zasekol! Skoro si zasekol! Ako tento môže vyhrávať? Vyžeňme ho do lesov! Takže fakt díky. Do ďalších pretekov budem musieť absolvovať pár treningov na posilnenie psychiky. Ešte že máme doma špecialistu Šaniho. Pár rýb sa ale ešte podarilo chytiť a skončil som s celkovo 10 kúskami. Na celkové víťazstvo to napriek davu neprajníkov stačilo:-)

Po korunovácii kráľa plesu zostala už iba záverečná presilovka s pečeným kolenom. 30 sekúnd divokej akcie, polámaný príbor, zlomená bravčová kosť, pokrčený tác, strach, údiv a znechutenie v očiach spolustolovníkov. Opäť som vyhral.

Obr.: Autor článku preberajúc cenu na najvyššom stupienku víťazov rybárskeho preteku Slávia - Pobedím. Gratulujeme !

David.

privlac.sk

 

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment