Najpredávanejšie produkty

Výrobcovia

„Magnetická rybačka:“ Koníček, ktorý láka najmä rybárov

Publikované : 2019-03-26 10:38:40
Kategórie : Recenzie rybárskych produktov

Magnet fishing existuje len zopár rokov. No už dokázal získať nadšencov po celom svete. A to najmä u rybárov. Preto vám ho chceme predstaviť.

Rovnako ako pre rybačku, aj pre magnetické rybárčenie potrebujete vodný tok a vybavenie. Akurát pri magnet fishingu namiesto udice používate extra silný permanentný magnet. Priviažete ho na lano a vhodíte ho do vody. Takže nelovíte ryby, ale železné predmety ukryté na dne.

Nikdy neviete, čo sa vám na magnet prilepí. To je na tom to najlepšie. Hlaveň zbrane môže vykuknúť z vody už pri prvom hodení magnetu. Alebo keď už končíte, poviete si, že ešte poslednýkrát magnet hodíte do vody. A zrazu vytiahnete trezor, čo vás úplne preberie.

Magnet fishing je populárny predovšetkým v Spojenom kráľovstve a v Česku, ale aj na západe. Na Slovensko sa dostal v poslednej dobe a neustále naberá na popularite. Veľmi sa podobá na rybačku, súčasne je to niečo nové. Kvôli tomu k magnet fishingu prechádzajú najviac rybári, ich to oslovuje najviac.

Pozrite si nálezy magnetických lovcov

Najčastejšie nálezy sú klince, vrchnáky od piva, šrot a rôzne kusy kovu, mince a rybárska výstroj.

Menej časté nálezy sú mobily, nože a meče, nábojnice, kľúče, kladky, kolobežky a skateboardy, dopravné značky, cestné závory, ďalekohľady, lopaty.

Vzácne a komunitou fisherov cenené sú najmä nálezy pištolí, revolverov a iných zbraní, trezorov, granátov, bicyklov, sošiek a motoriek. Ale aj mikroskop, žehlička a iné.

Keď nájdete niečo vzácne, môžete sa s vašími nálezmi pochváliť v komunite fisherov.

Kde nájdete najviac pokladov?

Najviac pokladov nájdete tam, kde chodia ľudia. Tam je najväčšia šanca, že ľudia niečo zahodia alebo že im niečo padne do vody. Do izolovaných oblastí chodí málo ľudí, preto tam bude málo nálezov.

Odporúčame tieto lokality:

  1. Mestské mosty pre chodcov. Ľuďom často niečo padne do vody alebo to zahodia. Nájdete tu peňaženky, mince, mobily, kladky a kľúče, pištole, nábojnice.
  2. Miesta s dobrým prístupom s autom. Sem hádžu veci ľudia so zlými úmyslami. Často tu nájdete pištole, trezory a nábojnice.
  3. Rybárske oblasti. Tu budú rybárske háčiky a iné vybavenie. 
  4. Turistické lokácie. Tu nájdete fotoaparáty a mobily.
  5. Mestské jazerá. Nájdete v nich rôzne nálezy.

Lokality s najväčším množstvom nálezov sú mestské mosty pre chodcov a miesta s prístupom pre auto. Odporúčame ísť práve tam.

Aby ste našli čo najviac pokladov, snažte sa hádzať čo najďalej od brehu. V lete môžete dokonca vojsť do vody. Dohodíte ďalej a zabránite tomu, aby sa nález kvôli kamenistému brehu od magnetu odopol.

Prečo ľudia hádžu do vody bicykle?

Keď začnete s magnet fishingom, všimnete si jeden fakt a začnete sa diviť.

Ľudia po celom svete hádžu do vody bicykle. Vo vodách je ich hrozne veľa. Všade. V Anglicku, Belgicku, v Spojených štátoch. Aj v Nemecku. Na Nemca by ste asi nepovedali, že ide po mestskom moste na bicykli a zrazu hodí bicykel z mosta. Ale robí to.

Pre nás a možno aj pre vás je to nezodpovedaná záhada: prečo ľudia na celom svete hádžu do vody bicykle?

Robia to za tmy? Z hnevu alebo pre srandu? Alebo pretože chcú mať vo vode nejakú stopu? Ako napríklad dostanú bicykel do stredu jazera? Idú s bicyklom do jazera, vo vode šlapú dalej - a keď sú už hlboko, odrazia sa a vyplávajú?

Netušíme. Každopádne, kvôli  tejto čudesnosti je magnet fishing zaujímavejší.

Vybavenie pre magnet fishing

Základné a nevyhnutné vybavenie je fishing magnet a lano.

Nepovinné vybavenie sú ochranné rukavice ako ochrana proti porezaniu rúk ostrými predmetmi.

Vedro, vrece alebo krabica, do ktorej uložíte nálezy. Ak stoja za to, môžete ich zobrať domov. Zvyšok zahodíte do zberného kontajnera.

Látka, do ktorej si utriete ruky a ktorou utriete magnet. Predĺžite tak jeho životnosť.

Doplnkový sortiment je oceľový hák a kužeľ proti zaseknutiu, ktorý výrazne zníži šancu, že váš magnet sa zasekne o korene a kamene. Oceľový hák slúži na vytiahnutie ťažkých predmetov, ktoré magnetom nevytiahnete – napríklad o bicykel.  

Tipy pre magnet fishing

Magnet fishing zvládne každý. Nie je to raketová veda. Zauzlíte lano na magnete a hodíte ho do vody. To je všetko. V zásade nie sú potrebné ďalšie návody.

Ale pre lepší zážitok z lovu vám poradíme pár vecí.

Aký magnet je najlepší?

Taký neexistuje. Sila magnetu sa prejavuje tak, že magnet má dlhší dosah do diaľky a vytiahnete s ním na breh aj ťažšie predmety. Čím silnejší magnet kúpite, tým viac nálezov nájdete a tým lepšie si zalovíte. Odporúčame magnet so silou približne 300kg, ideálne ešte silnejší.  

Najslabší magnet, ktorý má zmysel použiť má silu okolo 100kg. To je už detský magnet, ktorý je relatívne bezpečný pre deti.

Sila magnetu je meraná za ideálnych podmienok. Nie pri ťahaní predmetu po dne, keď je zanesený bahnom a koreňmi a prichytený o magnet len malou časťou. Preto s výrazne slabším magnetom ako 100kg nič neulovíte.

Na trhu existujú rozličné magnety. Dobré sú napríklad obojstranné magnety, ktoré majú dve magnetické strany a teda vyššiu šancu, že pritiahnu nález. Najsilnejší magnet na trhu má silu 1100kg a stojí celkom dosť. To je ale už iba pre oduševnelých fisherov.

Ako narábať s magnetom?

Hoďte magnet čo najďalej od brehu a ťahajte ho k sebe. Snažte sa držať magnet niekoľko centimetrom nad dnom. Tým zabránite zaseknutiu magnetu o kamene a korene. A skôr zacítite, že magnet sa zachytil o niečo pevné.

Ak sa magnet zasekne, máte dve možnosti.

Lepšia možnosť je, že magnet sa prichytil o veľký kovový predmet. Stačí magnetom trhnúť (ak máte polyesterové lano).

Horšie je, keď sa magnet zasekne o korene, kamene a iné prekážky. Ťahajte z rôznych strán. Pohybujte sa po brehu do strán. Toto zvyčajne zaberie.

Ak ani to nepomáha, máte tri možnosti. Vojsť do vody a magnet ručne uvoľniť. Ak nie je leto, môžete skúsiť použiť konár v tvare „Y“ a nadvihnúť ním lano zospodu. Tak budete môcť ťahať magnet viac nahor. Posledná možnosť je ťahať magnet autom.

Aké lano si vybrať?

Vyslovene zlé lano neexistuje. Vhodné je takmer každé. Teda okrem ťažkého horolezeckého lana, ktoré je príliš ťažké pre hádzanie.

Lano by malo byť nepružné, pevné, ľahké, vode odolné a dobre viditeľné pod vodou.Kľúčové je, aby bolo nepružné. Ak sa magnet prichytí o veľký predmet a nepôjde vytiahnuť, stačí ním trhnúť a odpojí sa. S pružným lanom toto nefunguje.

Najpredávanejší je paracord z nylónových vlákien. Ten však neodporúčame, lebo ide o pružné lano. Radšej použite polyestérové lano.  

Aj vy máte šancu nájsť vzácny úlovok

Páčia sa vám tieto nálezy? Aj vy môžete nájsť takéto veci. Vlastne máte mimoriadne vysoké šance, že z vody vytiahnete niečo vzácne a unikátne. Vyššie než lovci, ktorí vytiahli úlovky, ktoré ste videli na obrázkoch.

Na Slovensku je magnet fishing stále málo populárny. Väčšina vôd je absolútne nepreskúmaná a len čaká na váš magnet. Preto máte veľké šance, že nájdete trezor, nábojnice či dokonca pištoľ.

Neveríte? Tak si pozrite zoznam 32 najlepších slovenských a českých úlovkov.

Privlac.sk

Zdieľať článok

You must be registered

Clic here to register

Add a comment